3 Haziran 2011 Cuma

SÜİT BİÇİMİ

 SÜİT BİÇİMİ(batı müziği türleri)

Sözcük ANLAMI:Suite (Fr.) Süit, çalgı müziği biçimi. Çeşitli dansların sıralanışı yoluyla oluşturulan çalgı müziği yapıtı.

EN Genel tanım:birbiri ardına çalınan birkaç parçadan oluşan müzik eserlerine verilen ad.
Tanım:prelüd,allemande, courante, sarabande, gigue gibi danslarını içeren ve bunların sıralanışıyla oluşan müzik eserlerdir
Açıklama:
16. yy.da bir yandan halk arasında, öte yandan saraylarda gelişmeye ve yaygınlaşmaya başlayan dans parçaları demeti. Sanat müziği sınırları içinde yer edinmiş, 17. ve 18. yy.lar boyunca başlıca çalgı müziği ortamı ve
sonat biçiminin öncüsü olmuştur. Allemande, Courante, Gavotte, Rigaudon, Loure, Passepied, Chaconne süitlerde rastlanan başlıca danslardır.





doğum yeri ve yılı bilinmeyen alman besteci johann jacob froberger tarafından ilk örnekleri yazılmıştır.

Froberger toccatalar ile başlamış ve sonradan sonatı doğuracak olan dans süitlerinin ilk örneklerini, bach'ın ingiliz-fransız süitleriyle, partitalarıyla en yüksek noktasına ulaşacak olan süitleri yazmıştır.

Bu ilk süitlerin en önemli farkı, gigue'in sonda değil, ortalarda bir yerde olmasıdır. bu gelenek yüzyıl sonunda değişmeye başlamış ve gigue hızlı bir dans olarak en sona konulmuştur.

Süitler,(klasik batı müziği)barok döneminde aynı tonda yazılmış allemande, courante, sarabande, gigue danslarını içeren eserlerdir bazen ise başında bir prelüd vardır .
Sonradan "süit" bu özelliğini ve tanımlanabilirliğini kaybetmiştir, geç romantik dönemde, -20. yüzyıla doğru, genelde ortak temalı fakat tonalite veya biçim bakımından bir ortaklık zorunluluğu olmayan bölümlerden oluşur olmuştur.





Fransız süitleri
ilk baskisinda, kapaginda yazan fransizca (bach'in ikinci esi anna magdalena'ya olan) ithaf sozleri sebebiyle bach'in cocuklari tarafindan "fransiz suitleri" olarak adlandirilan klavsen suitleri. ayrica ingiliz suitleri ve partita larla karsilistirildiginda daha "hafif" ve elegant kacan stili sebebiyle "fransiz" suitleri olarak adlandirildigi da soylenir.no1-no 6 arası adlandırırlar.

İngiliz süitleri
bach'in biyografisini ilk yazan muzikolog forkel'in, j.s.bach'in bu suitleri bir ingiliz icin yazdigini ileri surmesiyle daha sonralari "ingiliz suitleri" olarak anilmaya baslanan; bach'in kothen'de gecirdigi yillarda yazildigi tahmin edilen (1722 oncesi) klavsen suitleri.
no1-no6 arası adlandırırlar.

Partita
başlarında genellikle bir prelüd, sinfonia benzeri ekstra bir bölümü takiben allemande, courante, sarabande başta olmak üzere, gigue, rondeaux gibi dans karakterinde parçaların ardarda dizilmesi şeklinde vuku bulan müzik eserleri ki buna süitin alman versiyonu da diyebiliriz, hatta -bazı ayrılıkları göz önünde bulundurarak da olsa böyle dememiz uygun düşecektir. bu ayrılıklar ki parçaların birbirleriyle ilintileriyle ilgili olmaktadır-parça içlerindeki ton değişimleri gibi, ortak hücreler/ezgi parçacıkları gibi...johann sebastian bach'ta örneklerinin görülebileceği bir tür.

alıntı kaynakları 1 2

Süit örnekleri 

1)Bach Çello süiti 




2)bach Partita


3) JJ Froberger - Toccata



4)Froberger - Suite XII 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder